Archiwum bloga

środa, 18 grudnia 2013

Święta, święta... Przepis na barszcz wigilijny.

Ostatni tydzień przed świętami, to prawdziwa gonitwa za straconym czasem :). Co podajemy na wigilię - barszcz czy grzybową? Pieczemy buraki przed dodaniem do zupy czy od razu gotujemy? Doprawiamy cytryną czy octem spirytusowym? Majeranek czy drobno posiekana pietruszka? Suszone grzyby, obrane ćwiartki jabłek, czy jedynie sam seler? Każdy dom skrywa swój sekret na tę świąteczną potrawę. A jaka jest u Was tradycja?

Przepis na barszcz wigilijny


Skład:ok. 1 kg buraków
1 pęczek włoszczyzny
3-4 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
2-3 ziarenka pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
5-6 suszonych prawdziwków
1 łyżka octu spirytusowego
1 łyżka cukru
1 łyżka suszonego majeranku
pęczek świeżej pietruszki
sól i pieprz
 
A oto jak to zrobić:
1. Buraki dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, czosnek i grzyby. Całość zalewamy wodą. Gotujemy aż do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy 1 łyżkę octu spirytusowego i pozostawiamy na małym ogniu do momentu, aż buraki będą miękkie. Wyłączamy i odstawiamy na noc.
2. Następnego dnia wyjmujemy buraki z barszczu. Ścieramy na tarce i z powrotem dodajemy do barszczu. Całość zagotowujemy doprawiając solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem, barszcz możemy przelać przez sitko. Podajemy z dużą ilością świeżej pietruszki. Smacznego!
 Jeśli barszcz to tylko z uszkami!


RADOSNYCH I MIŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA -ŻYCZY BIBLIOTEKA.
 

1 komentarz:

Wyraź swoją opinie.